Vedtekter for Solli Barnehage

  1. Lovhjemmel/tilsyn

 

Solli Barnehage AS skal drives i samsvar med "Lov om barnehager" og de av Kunnskapsdepartementet til enhver tid fastsatte forskrifter og retningslinjer, samt vedtak og planer for barnehagen.

I henhold til paragraf 10-20 er Herøy kommune pålagt å gi veiledning og påse at barnehagen drives i samsvar med gjeldende regelverk.

 2. Formål - paragraf 1

 

  • Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

  • Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverd og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd, og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

  • Barna skal utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

  • Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap.

  • Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

 

 3. Godkjenning - paragraf 6

 

Barnehagen er godkjent for barn i alderen 0 – 6 år og har 36 hel plasser. Oppholdstiden er 47,5 timer pr. uke. 144 kvadratmeter lekeareal er godkjent av Herøy Kommune.

 

Arealutnytting:

Normen for leke- og oppholdsareal pr. barn skal være

4 kvadratmeter netto for barn over 3 år og 5,3 kvadratmeter for barn under 3 år.

   4. Eiere

 

Solli Barnehage AS er en privat barnehage som eies av Arnhild Thoresen

 

 

 

 

 5. Foreldreråd og samarbeidsutvalg - paragraf 3-4

 

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal barnehagen ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg.

Foreldrerådet består av foreldre/ de foresatte til alle barna i barnehagen. Første møte avholdes i begynnelsen av september. På dette møtet velges en representant m/ vara fra foreldrene til samarbeidsutvalget. Samarbeidsutvalgets representant skal velges til leder av foreldrerådet. Representanten og vararepresentanten utgjør foreldrerådets arbeidsutvalg som har ansvaret for innkalling og ledelse av senere rådsmøter. Ved avstemning gis det en stemme for hver fremmøtte.

 

Samarbeidsutvalget består av leder i foreldrerådet, en representant fra de ansatte og en representant fra eiere. Samarbeidsutvalget skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene.

 6. Opptak - paragraf 17

 

Herøy Kommune er ansvarlig for kunngjøring av ledige plasser og styrer utarbeider innstilling for opptak av barn i barnehagen.

Søknad om opptak skjer på fastsatt skjema og sendes skolekontoret.

Opptak gjøres av opptaksutvalget i kommunen, der styrer er representert. Nytt barnehageår starter 1. august. Barn som har fått plass, beholder plassen fram til skolestart.

 

          Opptakskriterier

 

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne i den utstrekning de kan ha nytte av opphold i vanlig barnehage. Lov om barnehager paragraf 13.

  2. Barn som det er fattet vedtak om etter Lov om barnevernstjenester paragraf 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd.

  3. Barn som fyller 1 år innen utgangen av august det året det søkes plass. Lov om barnehager paragraf 12.

  4. Ansatte og eiers barn

  5. Søsken

  6. Helplasser

  7. Aldersblanding                                  

 

Klager

 

Eventuelle klager over vedtak om opptak må sendes skolekontoret senest 3 uker etter at vedtak er gjort kjent for søkerne. Klager avgjøres av formannskapet.

 7. Helsemessig forhold/sykdom - paragraf 50

 

Før et barn begynner i barnehagen skal det legges fram erklæring om barnets helse Lov om barnehager paragraf 23. Barnet skal møte til de ordinære undersøkelser ved helsestasjonen. Etter epidemisk sykdom skal friskmelding forevises. I tilfelle sykdom oppstår i barnehagen, må de foresatte sørge for at barnet blir hentet. Barnet kan igjen oppholde seg i barnehagen når de foresatte mener det er friskt. Styreren kan likevel når hun finner grunn til det, kreve av de foresatte at legeerklæring innhentes.

Når et barn er syk eller borte fra barnehagen av andre grunner skal barnehagen ha beskjed om fraværet.

 

Styrer skal underrette helsestasjon dersom det inntreffer epidemier, ulykker, alvorlige sykdomstilfeller eller dødsfall blant barna.

 

 8. Foreldrebetaling - paragraf 20

 

Foreldrebetalingen følger de kommunale satsene. Det betales for fulle måneder uavhengig av ferier og bevegelige helligdager.

Det betales ikke for juli måned.

 

Innbetaling skjer forskuddsvis med forfall den 15. i hver måned. Ved betaling etter forfallsdato kommer et tillegg på kr 50,00.

Dersom noen skylder foreldrebetaling for to måneder eller mer, gis det melding om at deres barn tas ut med øyeblikkelig virkning.

 

Det innrømmes 50% søskenmoderasjon.

 

Dersom barn blir hentet etter stengetid eller etter avtalt oppholdstid mer enn to ganger i løpet i løpet av barnehageåret ( uten gyldig grunn ) vil foreldrebetalingen for de berørte parter bli belastet med kr.100.00 pr. gang.

 

 9. Oppsigelse

 

Oppsigelse skal foreligge skriftlig før den 1. i måneden.

Det er en måneds gjensidig oppsigelsesfrist.                

For plasser som sies opp etter 30.april kreves det foreldrebetaling ut barnehageåret (dvs. ut juni).  

 

 

 

 10. Åpningstid/Ferie.

 

Barnehagen er åpen alle hverdager (unntatt lørdag) mellom kl. 6.45 - 16.15.

Barnehagen har 5 planleggings –og kompetansedager for personalet, dette er barnas 4. ferieuke. Dagene fordeles på romjul og påskeferie.

 

Barnehagen er stengt julaften, nyttårsaften og lilleskjærstorsdagsaften. Disse dagene medfører redusert foreldrebetaling fordelt på hele året.

 

Barna skal ha 4 ukers ferie hvorav 3 uker må tas sammenhengende i perioden 15. juni – 15. aug. Det kan søkes om fritak for å avvikle ferie andre perioder i barnehageåret. Barn som skal over i skolen må avvikle ferie før barnehageårets slutt 31. juli.

 11. Personalet

 

  1. Bemanningen- Paragraf : 25-26. Bemanning i barnehagen må være i henhold til " Lov om barnehager". Pedagogisk ledelse og grunnbemanning. En voksen for 6 barn over 3 år og en voksen for 3 barn under 3 år.

     

  2. Politiattest- Den som skal arbeide i barnehagen må legge frem tilfredsstillende politiattest. Lov om barnehager paragraf 30.

 

  1. Helse- Paragraf 50. Barnehagens personale har plikt til å gjennomgå helsekontroll.

     

  2. Taushetsplikt- For virksomheten etter loven, gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven §§ 13 til 13f tilsvarende. Lov om barnehager paragraf 44.

 

  1. Opplysningsplikt til barnevernstjenesten – Uten hinder av taushetsplikt skal barnehagepersonalet av eget tiltak gi opplysninger til barnevernstjenesten, når det er grunn til å tro at et barn blir utsatt for omsorgssvikt. Lov om barnehager paragraf 46.

     

  2. Opplysningsplikt til Sosialtjenesten – Barnehagepersonalet skal gi sosialtjenesten bistand i klientsaker. Lov om barnehager paragraf 45.

  3.  

    Psykososialt barnehagemiljø - Barnehagepersonalets plikt.

    Paragraf 41 Nulltolreanse og forebyggende arbeid

    Paragraf 42 Plikt til å sikre at barnehagebarn har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø ( aktivitetsplikt)

    Paragraf 43 Skjerpet aktivitetsplikt dersom en som arbeider i barnehagen, krenker et barn 

  4. HMS - Barnehagens eiere er ansvarlig for at internkontrollsystem er utarbeidet i barnehagen. Internkontrollen inneholder sjekklister/planer for Helse, Miljø og Sikkerhet for barn, ansatte og foreldre i Solli Barnehage.

     

  5. Øvingsopplæring - Barnehagens eier plikter å stille barnehagen til disposisjon for øvingsopplæring for studenter som tar førskoleutdanning. Lov om barnehager paragraf 51.

  6. Opplysningsplikt til : Folkeregistret, Bostedkommune, Tjenestedata og regnskapsdata. Paragraf 47-48-49.
  7. Paragraf 31 - 40 Rett til spesialpedagogisk hjelp
  8. Tilsyn - paragraf 53-56
  9. Kommunens tilsyn med barnehagene ( krav om likebehandling og uavhengighet)
  10. Statsforvalterens tilsyn med kommunen som barnehagemyndighet
  11. Statsforvalterens tilsyn med barnehagene
  12. Utdanningsdirektoratets tilsyn med økonomiske forhold i private barnehager